درسنامه ی ولایت فقیه

«رهبري آن چيزي است كه در حقيقت سايه و نشانه عالي ترين حقيقت عالم آفرينش است، يعني مقام ولايت عظمي و كبري؛ يعني مقام مقدس نبوت و مقام مقدس امامت معصوم. چيزي كه ما در همه مجاري خلقت و در همه آثار و آيات الهي به عظمت او چيزي را سراغ نداريم.
اين در زمان غيبت كبري بر حسب مفاهيم مورد قبول و متسالمٌ عليه ما يك نشانه اي، سايه اي، اثري دارد و او، همين رهبري يي است كه به انتخاب اهل حلّ و عقد و خبرگان اتفاق مي افتد.»
مقام معظم رهبري (مد ظله العالي)
بدون شک «ولایت و امامت» مهمترین رکن دین اسلام است و بدون اعتقاد به آن، هیچ عملی از انسان مقبول نیست. طبق تعالیم قرآن کریم انسانها با اختیار خود یا ولایت و سرپرستی خداوند را میپذیرند یا ولایت و سرپرستی طاغوت را. خداوند متعال بارها به صراحت فرموده: انسانهایی که میخواهند ولایت او را بپذیرند باید ولایت افرادی که خداوند دستور تبعیّت از آنها را داده، بپذیرند. این ولایت از بدو خلقت به انبیای الهی و پس از ختم نبوت، به اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السّلام) عطا شده است. پس از آغاز دوران غیبت کبری امام زمان (علیه السّلام) نیز این ولایت به اذن خداوند در فقهای شیعه تجلّی یافته است.
محور اصلی دشمنی شیطان با خداوند نیز در طول تاریخ همین بحث بوده و ابلیس و پیروانش با تمام توان سعی و تلاش کردهاند تا انسانها را از این سلسلۀ ولایت الهی دور کرده و تحت ولایت خود در بیاورند.
آنچه مسلّم است این است که مباحث اعتقادی دین را نباید صرفاً به صورت تعبدی پذیرفت. بلکه طبق روایات متعددی که رسیده، انسان باید اصول دینش را با دلیل و استدلال و منطق بپذیرد چرا که در عالم برزخ و قیامت در مورد تمامی عقاید انسان دلایل و مستندات خواسته خواهد شد. علم اعتقادی جزء علوم مطبوع است و باید از درون انسان بجوشد، بر خلاف علوم مسموع که فقط در حد شنیدههاست. بعضی علوم در حد مسموع ممکن است مکفی باشد، ولی در مورد عقاید، اگر علم با استدلالات و استنتاجات به صورت قلبی و ملکه در نیاید، انسان نمیتواند آن را با خود به آخرت ببرد و چه بسا در سختیها و ابتلائات دنیا و یا در شدائد موت و برزخ از انسان جدا شود.
با نگاهی دقیق به جامعه پیرامون خود به روشنی درمییابیم که امروزه یکی از مهمترین مسائل اعتقادی که فکر و ذهن بسیاری از مردم جامعه به ویژه جوانان و دانشجویان را مشغول کرده، همین مباحث «امامت و ولایت» به ویژه بحث «ولایت فقیه» و «حکومت اسلامی» میباشد. این نیاز و عطش فکری در حوادث و فتنههای اخیری که در کشور پیش آمد هر چه بیشتر خودش را آشکار کرد.
ذهن فعال و پویای جوان ایرانی خصوصاً قشرهای دانشگاهی و حوزوی این مباحث اعتقادی مهم را نمیتواند صرف برخی شنیدههای پراکنده یا یکسری مطالب ناقصِ کتابهای درسی بپذیرد و میخواهد که با دلیل و استدلال و بحث و گفتگوی آزاد و نقد و بررسی، این عقیده در روح و جانش نهادینه گردد.
از سویی دیگر پس از پیروزی انقلاب اسلامی، دشمنان اسلام دریافتند که رمز اصلی پیروزی این انقلاب و راز اصلی تداوم آن ریشه در اعتقاد و تبعیّت مردم از ولایت فقیه دارد. لذا با تمام قوا و امکانات و ابزارها آتش اصلی توپخانههای خود را به سمت ولایت فقیه نشانه رفتند و با روشهای مختلف به جنگ تمام عیار و صریح با این رکن اعتقادی اسلام پرداختند و متأسفانه طبق فرمایشات و بیانات صریح مقام معظم رهبری (مدّ ظله العالی) اندیشمندان و علمای حوزه و دانشگاه هم آنگونه که باید، در این عرصۀ کارزار و میدان ناتوی فرهنگی وارد نشدند و در نتیجه این مسأله اعتقادی مهم برای بسیاری از مردم و به ویژه نسل جوان کشور و تبیین نشد و حاصل کار آن شد که ذهن فعال و آزاد و دغدغهمند جوان این مرز و بوم با صدها سؤال و شبهه پیرامون مسأله ولایت و ولایت فقیه مواجه شد بدون آن که پاسخ صحیح و درست و قابل فهمی را از کارشناسان و متخصّصان امر دریافت کند.
ولایت فقیه یک مبحث اعتقادی است و برای بیان آن باید ابتدا بحث ولایت خداوند و انبیای الهی و ولایت اهل بیت (علیهمالسّلام) را جا انداخت. کانون دانشجویی رهپویان غدیر نیز با هدف «تبیین مباحث ولایت» تابستان ۸۸ در دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران تأسیس شد.
این کانون در بهار ۸۹ سطح اول از اولین دورۀ تخصّصی مطالعاتی- پژوهشی ولایت فقیه را با شیوههای جذّاب و نشاط آور کرسی های آزاداندیشی و نقد و نظریهپردازی، در سطح شهر تهران برگزار نمود. ما در این سایت تنها به دنبال باز نشر تلاش دوستان جهت تبلیغ هرچه بیشتر کار آنها می باشیم.
کلام آخر
- می توان جوان مستعد دانشجو را با كار فرهنگی ظریف به جوانی «عاشق علم و تحقیق، صبور، اهل كار جمعی، دارای پشتكار و وجدان كاری، منصف، معتقد به تقدم عقل بر احساس و دارای اعتقادات عمیق دینی» تبدیل كرد و از این طریق خصلتهای ضروری ملی را ارتقا بخشید.
بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با اساتید دانشگاه تهران (۱۳/۱۱/۸۸)
- دانشگاه را از لحاظ تدريس به يك ميدان پرتحرك تبديل كنيد؛ با تعامل دانشجو با استاد، تحرك استاد، مطالعهى استاد، دسترسى استاد به مراكز علمى و اطلاعات علمى و نشريات علمى - كه امروز خوشبختانه با رواج اينترنت و چيزهاى ديگر، خيلى از گذشته آسانتر شده - دانشگاه را به يك مجلس عمومىِ دائماً در حال مباحثه و در حال كار تبديل كنيد؛ دانشجو را رشد بدهيد و تربيت كنيد.
- جنجال فكرى غير از مباحثات صحيح است. بنده گفتم كرسى آزادفكرى را در دانشگاهها به وجود بياوريد. خوب، شما جوانها چرا به وجود نياورديد؟ شما كرسى آزادفكرى سياسى را، كرسى آزاد فكرى معرفتى را تو همين دانشگاه تهران، تو همين دانشگاه شريف، تو همين دانشگاه اميركبير به وجود بياوريد. چند نفر دانشجو بروند، آنجا حرفشان را بزنند، حرف همديگر را نقد كنند، با همديگر مجادله كنند. حق، آنجا خودش را نمايان خواهد كرد. حق اينجورى نمايان نميشود كه كسى يك انتقادى را پرتاب بكند. اينجورى كه حق درست فهميده نميشود. ايجاد فضاى آشفتهى ذهنى با لفاظىها هيچ كمكى به پيشرفت كشور نميكند.
بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با نخبگان علمی کشور (۶/۸/۸۸)